TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KAYNAK SİTESİ

Edebiyat'a dair her şey alikaramanhoca.com 'da

Üyelik Girişi
KAHRAMAN KADINLARIMIZ
TÜRK BASINININ TARİHSEL GELİŞİMİ
EDEBİYAT KONU ANLATIM VE SORU ÇÖZÜM VİDEOLARI
TYT-AYT ÖNEMLİ HATIRLATMALAR
SINIFLARA GÖRE DERS NOTLARI
TÜRKÇE (DİL VE ANLAM BİLGİSİ)

ŞAİR EVLENMESİ

ŞİNASİ-ŞAİR EVLENMESİ

Önemi: Batılı anlamdaki ilk yerli tiyatrodur.

Yazılış Amacı: Görücü usulünün yanlışlığını ve olumsuz sonuçlarını halka tiyatro yoluyla göstermektir.

Temel Çatışması: Geleneklerin bireylerin hayatı üzerindeki olumsuz etkileri ve gelenekçiliğin ikiyüzlülüğüdür.

Teması: Görücü usulüyle evlenmenin yanlışlığı

Ana fikir: Görücü usulüyle evliliğin ne kadar tehlikeli ve yanlış olduğudur.

Oyunun Özeti:

Müştak Bey, isimli bir genç şair, mahallesinde oturan Kumru isimli bir kızı sever ve bu kız ile evlenmek ister. Habbe Kadın ve Ziba Dudu, bu evlilik için aracı olurlar.

Nikâhtan sonra genç şair Müştak Bey'e Kumru'nun çirkin ve yaşlı ablasını gelin olarak getirirler. Bu bayanın adı Sakine Hanım'dır. Bu oyunda din adamlığı görevini kötüye kullanan Ebüllâklâka da yerini alır. Hikmet Bey, genç şair Müştak Bey'in arkadaşıdır. Hikmet Bey, Ebüllâklâka'ya rüşvet vererek arkadaşı Müştak Bey'i bu zor durumdan kurtarır.

ESERDE YER ALAN KİŞİLER:

ASIL KİŞİLER:

MÜŞTAK BEY:  Güvey ve Kumru Hanım'ın aşığıdır. Müştak Bey aşka susamış, aşkla körü körüne hareket eden, sevincin ümitsizliğinde en son derecesine çıkan biridir. Müştak Bey alafranga tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle mahallelinin hoşuna gitmeyen, fakir fakat oldukça kafalı bir insandır.

KUMRU HANIM: Müştak Beyin sevgilisi ve Sakine Hanım'ın kız kardeşidir. Kumru hanım çok genç ve güzel bir hanımefendidir. O da Müştak Bey'e aşıktır.

SAKİNE HANIM: Kumru Hanımın büyük kız kardeşidir. Sakine Hanım; Kumru Hanıma göre oldukça yaşlı, çirkin, kart, kambur ve evde kalmış bir bayandır. Sakine Hanım eserde Müştak Beyin nikâhlısıdır.

YARDIMCI KİŞİLER:

• HİKMET EFENDİ: Müştak Bey'in en iyi dostlarından biridir. Çok pratik zekalı bir kişiliğe sahiptir. Hikmet Efendi; aklı başında, ağırbaşlı ve Müştak Bey'i o zor durumdan kurtaran kişidir.

• ZİBA DUDU: Evlenmeye aracılık yapan kılavuz kişidir. Müştak Bey'in başına bu derdi açanlardan biridir. Ziba Dudu; çok geveze, laf taşıyan ve ortalığı karıştırmayı seven bir kişiliktir

HABBE KADIN: Müştak Bey'in yengesidir. Müştak Bey'in başına gelenleri duyunca feryadı basıp ortalığı karıştırıyor. Çok aceleci ve panik bir kişiliğe sahiptir.

• EBU’L-LAKLAKATÜL’ENFİ: Sakine Hanım'ın nikahını kıyan imamdır. O da Sakine Hanım'ı Müştak Bey’e yamamaya çalışanlardan biridir. Çok düzenbaz, aşağılık ve dini başka şeylere alet eden bir tiptir. Aynı zamanda oldukça geveze, gürültücü, iri ve uzun burunlu biridir.

• BATAK ESE: Mahallenin bekçisidir. Müştak Bey’e oynanan bu oyunda onun da çok büyük bir payı vardır. Oldukça cahil biridir ve ne duyarsa duysun, doğruluğunu araştırmadan hemen buna inanır ve mahalleyi karıştırır. Ayrıca her işe burnunu sokan biridir.

• ATAK KÖSE: Mahallenin süprüntücüsüdür. İmama yardakçılık yapanlardan biri de odur. Oyunda arkasında küfe giyer, çok saf ve cahil bir tiptir.

• MAHALLELİ: Eserde mahalleden tiplerde vardır. Bunlar genellikle cahil ve dedikoducu kişilerdir. Bunların çoğu esnaftan seçilmiştir.

 

KARAKTER ADLARI İLE SÖZ VE DAVRANIŞ UYUMLARI

Şair Evlenmesi'ndeki karakterlerin adları söz ve davranışlarıyla uyumludur.

Örneğin:

Müştak: özleyen, can atan demek...(Kahramanımız evlilik için can atan biri)

Ziba: süslü, özentili

 Dudu: Papağan

Habbe: Hileci, hile yapan

Ebu'l Laklaka: gevezelerin babası, çok konuşan

OLAYIN GEÇTİĞİ MEKÂN:

Olayın neredeyse tamamı gelin odasında geçmektedir.

OLAYIN MEYDANA GELDİĞİ ZAMAN:

Eserdeki olay Tanzimat yıllarında meydana geliyor ve o zamanın en önemli sorunlarından birini anlatıyor.


Yorumlar - Yorum Yaz
İSLAMİ DÖNEM İLK DİL VE EDEBİYAT ÜRÜNLERİ
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ