TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KAYNAK SİTESİ

Edebiyat'a dair her şey alikaramanhoca.com 'da

Üyelik Girişi
KAHRAMAN KADINLARIMIZ
TÜRK BASINININ TARİHSEL GELİŞİMİ
EDEBİYAT KONU ANLATIM VE SORU ÇÖZÜM VİDEOLARI
TYT-AYT ÖNEMLİ HATIRLATMALAR
SINIFLARA GÖRE DERS NOTLARI
TÜRKÇE (DİL VE ANLAM BİLGİSİ)

YAZMA- NİÇİN VE NASIL YAZMALIYIZ?

Niçin Yazıyoruz? Nasıl Yazmalıyız?

İnsanoğlunun diğer canlılardan ayrılan en önemli özelliği düşünebilmesi ve bu düşüncelerini başka insanlara aktarabilmesidir. İletişimin geçmişi de en az insanlık kadar eskidir.

Çok eski zamanlardan beridir insanlar düşünceleri bir şekilde başka insanlara aktarmaya çalışmıştır. Bugün daha yeni keşfedilebilen çok eski yerleşim birimleri incelendiğinde, insanların daha yazıyı kullanmadıkları dönemlerde bile mağara resimleriyle bir şeyleri aktarma ihtiyacı hissettiklerini görürüz. O dönemde insanları mağara resimleriyle bir şeyler anlatmaya iten sebep neyse bugün de insanları yazmaya sevk eden şey aynı şeydir. Peki niçin yazıyoruz ve nasıl yazmalıyız?

Niçin Yazıyoruz?

“Niçin yazıyoruz?” sorusuna belki de verilecek birçok cevap bulunabilir. Kimisi daha daha güzel bir dünya düşlediği için yazar, kimi içindekilerini paylaşmak için, kimi de “Söz uçar; yazı kalır” diyerek sözlerini ölümsüzleştirmek ister. Kimisi de Umberto Eco gibi “Hayatta kalmak için hikâyeler anlatmak gerek” diyerek yazmıştır.

Her yazarın yazma nedeni ve biçiminde farklılıklar bulunmaktadır. Çünkü her yazarın karakteri, dünya görüşü, ve bilgisi birbirinden farklıdır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi insanoğlu çok eski zamanlardan beri duygu ve düşüncelerini başka insanlara aktarma ihtiyacı hissetmiştir. Her insan içinde yoğun bir duygu ve düşünce barındırır. Bunları başka insanlara aktarmanın bir yolu da yazmaktır. Aynı zamanda insan yazarak, yeni bir yaşam oluşturarak mutluluğa da ulaşabilmektedir. Nitekim ünlü yazarların yazma nedeniyle ilgili sözleri incelendiğinde bunu bir ihtiyaç, gereklilik ve yaşam tarzı olarak gördükleri söylenebilmektedir.

Nasıl Yazmalıyız?

İletişim kurmak ve iletişim kurmayı bilmek arasında kocaman bir fark vardır. Herkes başkalarıyla iletişim kurabilir ancak başkalarıyla sağlıklı ve etkili bir iletişim kurabilmek ayrı bir tecrübe ve bilgi gerektirir. Bu nedenle nasıl yazmalıyız sorusuna verilecek ilk cevap; etkili yazabilmektir olmalıdır. Bugüne kadar belki de yazılmış milyonlarca metin olduğu söylenebilir ancak bizim bildiğimiz ya da tarihin yıpratıcı yönüne meydan okumuş çok fazla eser olduğu da söylenemez. Etkili yazılabilmiş metinler varlığını zamana karşı koruyabilmektedir. Bu nedenle etkili yazmak ilk şartımız olmalıdır.

Bir metnin etkili olabilmesinin başka bir yolu ise o metnin hazırlık, planlama ve geliştirme aşamalarının sağlıklı yapılabilmesine bağlıdır. Yazı yazarken düşüncelerimizi olduğu gibi kağıda dökeriz. Kâğıda dökülen ilk metin muhtemelen oldukça kusurlu olacaktır. Ancak daha sonradan yapılacak düzeltme ve geliştirme çalışmaları ortaya konulan metnin kalitesini arttıracaktır. Metin yazarken anlatım planına sadık kalmak, noktalama işaretlerini yerinde ve doğru kullanmak, dilin güzelliklerini yansıtabilmek de gereklidir.

(alıntı)


Yorumlar - Yorum Yaz
İSLAMİ DÖNEM İLK DİL VE EDEBİYAT ÜRÜNLERİ
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ